UDSYN . Program 2017
UDSYN Himmelbjergegnens debatforening
UDSYN Himmelbjergegnens debatforening

Forside
UDSYN
Medlemskab
Galleri
Program 2024

Program 2023
Program 2022
Program 2021
Program 2020
Program 2019
Program 2018
Program 2017
Program 2016
Program 2015
Program 2014
Program 2013
Program 2012
Program 2011
Program 2010
Program 2009
 
UDSYNs program for 2017.



Rasmus   Rasmus
Dansk folkemusik fra 1700-tallet.

Ove Andersen (violin)
Lars Lilholt (violin)
Bent Melvej (violin og bratsch)
Michael Sommer (violin, bratsch, oktavviolin)
Benny Simmelsgaard (kontrabas)

Tirsdag den 24. januar kl. 19:30
Sct. Sørens Kirke, Gl. Rye.

Siden 1983 har folkemusikgruppen Rasmus genskabt dansk folkemusik fra 1700-tallet. Det startede med en masse gode melodier fra Rasmus Storms nodebog (1760), og senere er det blevet til musik fra alle de andre danske spillemandsbøger fra 1700-tallet: Brødrene Bast, Svabonius, Erik Jensen og mange flere.

Rasmus spiller musikken i egne arrangementer for violiner og kontrabas, jævnligt krydret med andre strygeinstrumenter. Musikken er meget anderledes end det, man normalt forstår ved dansk spillemands- eller folkedansemusik, men Rasmus håndterer melodierne med solid basis i en traditionel, dansk spillemåde og i høj grad dansemusik.

Rasmus' første LP blev indspillet i 1983 var kun musik efter Rasmus Storm. Der gik helt til 2003, før Rasmus igen var pladeaktuelle med Rasmus Storm #2 med musik fra hele 7 spillemandsbøger fra 1700-tallet.

Dorthe Nors

Jens Rosendal

Rasmus Skov Borring
  HØJSKOLEDAG

Lørdag den 4. februar kl. 9:30
Sct. Sørens Hus, Præstegårdsvej 3, Gl. Rye.

Det Hylende Pindsvin og højskolesangen

Foredrag af Dorthe Nors
Forfatter.

Med udgangspunkt i historien om sangforeningen Det Hylende Pindsvin, fortæller forfatter Dorthe Nors om sangenes betydning for hendes litterære dannelse, og hvordan temaer i forfatterskabet spejler sig i de sange, som vi naturligvis synger i fællesskab. Et festligt, levende foredrag med masser af sang, fortælling og litteratur. Dorthe Nors debuterede med romanen Soul i 2001 og har senest udgivet Det var så den vinter (2016). Med et skarpt blik for hverdagslivets drama skriver Dorthe Nors om mennesker på kanten og skårede eksistenser, altid med en humoristisk og sødmefyldt undertone. Mest kendt er nok romanen Spejl skulder blink (2016), der fik en fornem modtagelse og flotte anmeldelser. Dorthe Nors har desuden opnået stor anerkendelse i udlandet, bla i USA, hvor hun som den første danske forfatter nogensinde blev udgivet i The New Yorker.

Livets mærke

Sangforedrag af Jens Rosendal og Rasmus Skov Borring
Jens Rosendal: Digter og forfatter.
Rasmus Skov Borring: Pianist og komponist.

Jens Rosendal er den nulevende forfatter, der har flest sange repræsenteret i Højskolesangbogen. Han er tidligere højskolelærer på Løgumkloster Højskole og Jaruplund Højskole i Sydslesvig. Han står bl.a. bag forelskelsessangen "Du kom med alt det der var dig", der er en af de mest kendte og sungne fællessange i Danmark. "Marskens Digter" fra det sønderjyske er bosat ved Vadehavet, hvor netop mange af hans tekster henter inspiration. Jens Rosendal har gennem sit liv modtaget både Den folkelige sangs pris og Sprogforeningens pris, og i 2014 modtog han kulturprisen Den gyldne Grundtvig for sine poetiske bidrag til højskoletraditionens sange.
Rasmus Skov Borring har udgivet flere albums med instrumental piano. Han er vokset op i efterskoleverdenen og er optaget af at formidle den danske sangskat til nye generationer. Med en aldersforskel på næsten 50 år har Rosendal og Borring fundet et fundament for deres samarbejde med intentionen om at samle generationer i nye fællessange. De udgav i 2013 CD’en "Livets mærke" med et udvalg af sange, der både repræsenterer Jens Rosendals forfatterskab gennem tiden og en række af hans nye tekster med musik komponeret af Rasmus Skov Borring.

Program:
9:30 Rundstykker og kaffe
9:55 Velkomst og sang
10:00 Dorthe Nors
12:00 Frokost
13:30 Jens Rosendal og Rasmus Skov Borring

Med tilskud fra Kulturpuljen, Skanderborg Kommune.

Kristian Ditlev Jensen   Vi mødes i Brugsen
Coops 150 år jubilæum.

Foredrag af Kristian Ditlev Jensen
Forfatter og journalist.

Torsdag den 30. marts kl. 19:30
Sct. Sørens Hus, Præstegårdsvej 3, Gl. Rye.

"Vi mødes i Brugsen" maler et billede af Danmarks historie mellem 1940'erne og 2010'erne gennem beskrivelsen af danskernes forbrug og brugsforeningsbevægelsens historie. De otte årtier efter anden verdenskrig bliver præsenteret i et kulturhistorisk perspektiv, som foldes ud i en række fantastiske og overraskende nedslag i danskernes hverdagsliv. Bogen er illustreret med tidsbilleder fra brugsforeningens ikoniske plakater, reklamer, interiører og meget andet.

"Vi mødes i Brugsen" er skrevet af forfatter og journalist Kristian Ditlev Jensen, der er uddannet fra Forfatterskolen og ofte bidrager som journalist og kritiker til en lang række magasiner, tidsskrifter og dagblade i Danmark og Tyskland.

Arrangeret i samarbejde mellem Brugsen Gl. Rye, Menighedsrådet og UDSYN.


Du kan få en kylling for det
Flygtningelejren ved Gl. Rye.

Foredrag af Annette Jakobsen
Forfatter og foredragsholder.

Tirsdag den 30. maj kl. 19:30
Sct. Sørens Hus, Præstegårdsvej 3, Gl. Rye.

Hør den dramatiske historie om de to tyske kunstmalere, der blev tvunget på flugt hjemmefra, interneret i den tyske flygtningelejr ”Flughafen Rye” og som her genoptog maleriet under helt andre livsvilkår. Fra nu af bestod deres betaling for et maleri af smør, tobak eller ”Du kan få en kylling for det…”.

Arrangeret i samarbejde mellem Museet på Gl. Rye Mølle, Menighedsrådet og UDSYN.

Anders Kjærulff
Fra Sølvpapirshat til Samfundsfjende
Hvad betyder Edward Snowden for dig?

Foredrag af Anders Kjærulff
Journalist og radiovært.

Torsdag den 14. september kl. 19:30
Sct. Sørens Hus, Præstegårdsvej 3, Gl. Rye.

Indtil 2013 var vi mange, der mente at overvågningen af os alle sammen var meget, meget omfattende. Men vi kunne ikke bevise noget. Efter 2013 vidste hele verden, at alt vi foretager os på internettet bliver gemt og analyseret og kan bruges imod os i fremtiden.
Men vore regeringer og os borgere fortsætter som om ingenting er hændt - ja, meget tyder endda på, at overvågningen er taget til.
Manden der fortalte os, hvor slemt det stod til var Edward Snowden, der forlod et højt betalt job for et privat konsulentfirma, der havde NSA, National Security Agency, som kunder.
Han tog over en million dokumenter med sig ud, gemte sig på et hotel i Hong Kong, afleverede dokumenterne til en flok journalister, og sidder nu fast i Moskva, hvor han har fået eksil og pt. beskyldes for skiftevis forræderi og for at være spion for russerne.

Anders Kjærulff er studievært på radioprogrammet AFLYTTET på radio24syv og har gennem fem år beskæftiget sig med spionage, hacking, overvågning og borgerrettigheder og vil forsøge at give svar på:
- Hvad er METADATA, og hvorfor skal du være bange for dem?
- Bliver vi virkelig mere effektive af at Digitalisere, eller bare mere sårbare?
- Hvordan sikrer du dig selv mod overvågning? Nytter det overhovedet noget?
- Digitale Dystopier: Om fremtiden, der ikke er så lys som vi bliver lovet, men heller ikke så mørk som vi frygter, hvis vi gør noget. NU!

Ulla Morre Bidstrup
Reformationen
For 500 år siden i Wittenberg

Foredrag af Ulla Morre Bidstrup
Uddannelsesleder, præst, ph.d. og dansk repræsentant i Det lutherske Verdensforbund.

Søndag den 29. oktober kl. 13:30
Sct. Sørens Hus, Præstegårdsvej 3, Gl. Rye.

I oktober 1517 slog munken Martin Luther en række teser op på en kirkedør. Det satte en kirkelig og folkelig bevægelse i gang, som stadig rører på sig. Men hvad bestod den i og hvordan sætter den os i bevægelse i dag?

For dem, der måtte have lyst, er der jubilæumsgudstjeneste i Skt. Sørens Kirke kl. 11:00 ved sognepræst Iben Johanne Thomsen og efterfølgende et lille traktement i Skt. Sørens hus.

Steffen Gram
Hvad nu Trump
og hvad nu verden?

Foredrag af Steffen Gram
Journalist.

Tirsdag den 14. november kl. 19:30
Sct. Sørens Hus, Præstegårdsvej 3, Gl. Rye.

Det er et år siden Donald Trump blev USA's nye præsident. Han er blevet indsat. Han er begyndt at pille præsident Obamas eftermæle fra hinanden. Men hvad er han i gang med at sætte i stedet? Og hvad skete der med alle løfterne? Har han bygget muren til Mexico? Har han deporteret millioner af illegale immigranter? Har han afviklet Obamas sundhedsreform? Og hvad med NATO? Hvad med Putin? Hvad med den frie handel? Forholdet til Kina? Og er der handelskrige på vej?

DR's Internationale korrespondent Steffen Gram og vært på P1's "Verden Ifølge Gram" har dækket USA i over 30 år og sidst valget af Trump. Han fortæller om Trump, om valget, om hvad Trump har gennemført - og om, hvad vi alle kan forvente os af Trump i Det hvide Hus i de næste tre år og Republikanerne med magten i Kongressen.

 

 
Foreslå foredragsholder.
e-mail: kontakt@udsyn.dk . UDSYN Himmelbjergegnens debatforening