UDSYN . Program 2018
UDSYN Himmelbjergegnens debatforening
UDSYN Himmelbjergegnens debatforening

Forside
UDSYN
Medlemskab
Galleri
Program 2024

Program 2023
Program 2022
Program 2021
Program 2020
Program 2019
Program 2018
Program 2017
Program 2016
Program 2015
Program 2014
Program 2013
Program 2012
Program 2011
Program 2010
Program 2009
 
UDSYNs program for 2018.



Henrik Grøndal Lund   95 nye teser
Hvad skal vi bevare, forlade og forandre?

Foredrag af Henrik Grøndal Lund
Sognepræst i Aarhus Domkirke (tidl. Gl. Rye sogn).

Torsdag den 25. januar kl. 19:30
Sct. Sørens Hus, Præstegårdsvej 3, Gl. Rye.

En samtaleaften om nutidens udfordringer i anledning af 500-året for reformationen. Hvordan skal nutidens teser se ud? Sådan har sognepræst Henrik Grøndal Lund spurgt i sin nye bog "95 nye teser", der udkom i 500-året for reformationen. Skærsilden, aflad og bod er ikke længere vores største bekymring. Derfor forsøges med 95 nye teser, som svarer til vores samtids problemer og udfordringer. I bogen giver 30 kirkefolk, forskere, politikere og kulturpersonligheder et bud på, hvor det lutherske mod og håb står i dag. Tanken er ikke at forkaste det kendte, men at inspirere til at gentænke det samfund, vi lever i - hvad skal vi bevare, forlade og forandre?

Kom og deltag i samtalen. Lad os sammen gøre som Luther - spørge hvad vi skal bevare, forlade og forandre? Verden har brug for vores nye teser. Vi er dem, vi venter på.

Mette Korsgaard   Festtale for halvgamle krager
Vi kan alligevel ikke løbe fra det.

Foredrag af Mette Korsgaard
Forfatter og instruktør.

Torsdag den 22. februar kl. 19:30
Sct. Sørens Hus, Præstegårdsvej 3, Gl. Rye.

Skriver du kommaer i dine sms'er, er du begyndt at gå til tango, gospel og stavgang eller har du foldet dig ud på et malekursus, ja, så er du næsten med garanti ved at være en halvgammel krage. Der er mange typer krager, eksempelvis "Aldi-kragen", der findes overalt i Danmark, men først for nylig på Facebook, den vinterbadende "Homøopatkrage" eller måske "Mediekragen", der betragter Sundhedsstyrelsens maks. syv genstande om ugen som et debatoplæg.

Mette Korsgaard har talt med forskere og andre eksperter om, hvem vi halvgamle krager er, og hvorfor vi har så svært ved at acceptere, at vi bliver ældre. Her er ingen svære kure eller stramme øvelser. Kun en velment invitation til at se sandheden i øjnene og blive klogere på livet i rejsen som moden kvinde i en ungdomskultur med udgangspunkt i Mette Korsgaards egen bog: "Festskrift for halvgamle krager – vi kan alligevel ikke løbe fra det."

Hans Joachim Offenberg   Myren og Mennesket

Foredrag af Hans Joachim Offenberg
Seniorforsker på Aarhus Universitet.

Torsdag den 15. marts kl. 19:30
Sct. Sørens Hus, Præstegårdsvej 3, Gl. Rye.

Hør om myrernes forunderlige levevis og organisering i samfund med dronninger, slaver og kannibalisme. Myrerne har tilmed "opfundet" telekommunikation, landbrugsdrift og aktive solfangere. Og myrerne har tilpasset sig ekstreme forhold, f.eks. i kolonier under havet og i områder med permafrost. Hør også om forskernes nyeste succes med at bruge myrer i skadedyrsbekæmpelse og derved erstatte sprøjtemidler, så f.eks. appelsin- og mangoplantager kan drives økologisk.

Foredraget tager udgangspunkt i Tænkepausen "Myrer" fra Aarhus Universitetsforlag, som har været indstillet til Læsernes Bogpris 2014.

Christian Hjortkjær
Er det godt at have skam i livet?

Foredrag af Christian Hjortkjær
Ph.d. og højskolelærer på Silkeborg Højskole.

Torsdag den 27. september kl. 19:30
Sct. Sørens Hus, Præstegårdsvej 3, Gl. Rye.

Skammen er vendt uventet tilbage. 68'erne kastede den bort og forbød den. Vi er fri af skam, sagde de. Men i dag rammer skammen ungdommen som en boomerang lige i ansigtet. Vi skammer os, selvom vi ikke må. Vi føler os afslørede og utilstrækkelige. Problemet er ikke længere, at vi overtræder reglerne, men at vi ikke kan leve op til idealerne. Problemet er ikke, at vi har gjort noget forkert, men at vi er forkerte. Gad vide, hvad der gik så galt, at vi blive syge af skam? Gad vide, hvad der er medicinen?
Oplægget er en invitation til diskussion om skammen på kryds og tværs af både psykologi, sociologi, religion og eksistens.

Maren Uthaug

Thomas Kirk

Bjarne Jensen

HØJSKOLEDAG

Lørdag den 17. november kl. 9:30
Sct. Sørens Hus, Præstegårdsvej 3, Gl. Rye.

Foredrag af Maren Uthaug
Forfatter, blogger og tegner.

I foredraget fortæller Maren Uthaug om sit forfatterskab med udgangspunkt i sin nye roman, og efter pausen kan du opleve hende livetegne en fortælling og tager dig samtidig med helt ind i hendes tegneunivers og ser fortællingen vokse frem. Det levende ord og den levende tegning i samme foredrag.

Maren Uthaug har med sin enkle, ironiske streg været fast tegner for Politiken med striben "Ting jeg gjorde" siden 2013. Samme år debuterede hun også som romanforfatter med bogen "Og sådan blev det", der blev indstillet til Bogforums Debutantpris. I 2017 udkom romanen "Hvor der er fugle", som er en anderledes slægtsroman om kærlighed og indavl i en barsk natur ved Kjeungskjær Fyr et par kilometer ud fra kysten i Ørlandet i Norge. Romanen viser, hvor tæt man kan leve sammen uden nogensinde at lære hinanden at kende. Siden 2009 har Maren Uthaug også været blogger, fordi det, som hun selv siger, "er næsten lige så sjovt som at være fuld". Hun er halv samisk, halv norsk og ret dansk.

Foredrag af Thomas Kirk
Fortæller.

Ny nordisk saga, fortællinger om den moderne mands udfordringer i et nordisk velfærdssamfund. Mine historier ligger oftest indenfor den selvopfundne genre "magisk vestjysk realisme" og jeg har primært fortalt til Story Slams, hvor deltagerne dyster ud i fortællekunsten. I 2013, 2014 og 2015 har jeg vundet Story Slams i Aarhus og Odense og har siden 2014 undervist i historiefortælling og fungeret som vært for de månedlige Story Slam arrangementer på Teater Katapult i Aarhus.

Foredrag af Bjarne Jensen
Journalist og medlem af Ry Fortællekreds.

En gang smuglede min mor kaffe. Jeg var kun en lille dreng, men et halvt århundrede senere sidder oplevelsen stadig i mig og giver stof til en god historie. Nogle gange er virkeligheden ikke nok, og så hitter jeg på. Ind i mellem flyder grænsen mellem det selvoplevede, og det jeg digter. I 2016 vandt jeg finalen i fortællekonkurrencen Story Slam i Aarhus.


Program:
9:30 Rundstykker og kaffe
9:55 Velkomst og sang
10:00 Maren Uthaug
12:00 Frokost
13:30 Thomas Kirk
14:15 Bjarne Jensen

Arrangementet er støttet af Kulturpuljen, Skanderborg Kommune.

 

 
Foreslå foredragsholder.
e-mail: kontakt@udsyn.dk . UDSYN Himmelbjergegnens debatforening