UDSYN . Program 2014
UDSYN Himmelbjergegnens debatforening
UDSYN Himmelbjergegnens debatforening

Forside
UDSYN
Medlemskab
Galleri
Program 2024

Program 2023
Program 2022
Program 2021
Program 2020
Program 2019
Program 2018
Program 2017
Program 2016
Program 2015
Program 2014
Program 2013
Program 2012
Program 2011
Program 2010
Program 2009
 
UDSYNs program for 2014.



Annette Jakobsen

Manne Østergaard

Mette Østergaard
  Kartofler, digte og Ave Verum
Kunst og dagligdag i Rye lejren.

Musikalsk foredragsaften med forfatter og foredragsholder Annette Jakobsen, pianist Manne Østergaard og mezzosopran Mette Østergaard.

Tirsdag den 14. januar kl. 19.30
Sct. Sørens Hus, Præstegårdsvej 3, Gl. Rye.

Annette Jakobsen udgav i 2011 bogen ”Hvis suk var luftballoner…” om livet i den flygtningelejr for tyske flygtninge, der fandtes lige syd for Gl. Rye i årene 1945-48. Det musikalske foredrag Kartofler, digte og Ave Verum – kunst og dagligdag i Rye lejren fortæller historien om de kunstnere, der boede i lejren og som i digte, billeder og musik satte livet i lejren i relief.
I en vekslen mellem fortælling og musik vil Annette Jakobsen læse op af dagbøger og digte skrevet i flygtningelejren og fortælle om lejrens to kunstmalere Georg Glaubig og Gottfried Lossau, mens Mette Østergaard vil synge sange, der er blevet sunget ved musikaftener i lejren. Vi skal høre sange af Schubert, Brahms, nogle tyske folkeviser, og ikke mindst skal vi høre lejrens helt egen sang ”Også fangne fugle synger længselsfuldt mod lyset”.

Mezzosopran Mette Østergaard, der sammen med sin mor, pianist Manne Østergaard står for musikken denne aften er uddannet operasanger fra solistklassen på Det Jyske Musikkonservatorium. Annette Jakobsen er som nævnt forfatter og foredragsholder. Hendes tidligere foredrag om livet i flygtningelejren i Gl. Rye har været en kæmpe succes. Ved det sidste foredrag hun holdt i Gl. Rye var der desværre ikke plads til alle de, der gerne ville høre foredraget – så kom i god tid til en aften med stemningsfuld musik og bevægende fortælling.

Arrangeret i samarbejde med Menighedsrådet.

Kunst- og Kulturgruppen arrangerer i forbindelse med foredraget en udstilling i Sct. Sørens Hus, hvor Georg Glaubig og Gottfried Lossaus billeder kan ses.

    Mennesket og maskinen
Det videnskabelige menneskebillede fra krybbe til grav.

Foredrag af Tim Wille-Jørgensen
Gymnasielærer på Silkeborg Amtsgymnasium.

Tirsdag den 11. marts kl. 19:30
Sct. Sørens Hus, Præstegårdsvej 3, Gl. Rye.

"Engang var det hele så simpelt. Det er det bare ikke mere. Universet - maskinen - er større, mere indviklet, uforståelig, ufremkommelig og gåsehudsfremkaldende end nogensinde før. Kom og hør historien om, hvordan vi fandt ud af det, og hvordan det er at være menneske i sådan en maskine. Det bliver både sjovt, smukt og tankevækkende."

Tim Wille-Jørgensen er lærer på Silkeborg Amtsgymnasium og en god formidler. Denne aften fortæller han om det moderne naturvidenskabelige verdensbillede og det menneskesyn, der kaldes frem heraf.

Arrangeret i samarbejde med Menighedsrådet.

Martin Bigum   Lystvandring
Individ, proces, værk og samtid.

Foredrag af Martin Bigum
Billedkunstner og essayist.

Torsdag den 24. april kl. 19:30
Sct. Sørens Hus, Præstegårdsvej 3, Gl. Rye.

"Jeg fortæller om nogle grundlæggende barndoms- og ungdomsinspirationer, og tager de vigtigste værker fra 1990 og frem til 2013, og kloner dem med kunstneriske, personlige og samtidslige faktorer. Jeg vil fortælle om idéerne og processerne undervejs. Dermed kommer vi også ind på min arbejdsdag, og hvorfor jeg helt basalt ikke kan være andet end billedkunstner og digter.

Som en følge af det, og af eget liv, kommer vi også ind på hvordan jeg hele tiden skal revurdere mit eget greb i kunstens materiale og ånd, for at finde nyt interessant kunstnerisk ståsted. Til sidst kan publikum stille spørgsmål. Min "lystvandring" er et kig ind bag scenetæppet; om bag malerierne. Ind i individ, proces, værk og samtid."

Udover at være billedkunstner er Martin Bigum digter, forfatter og en stor kender af kunsthistorien. Mange vil kende ham fra satiremagasinet MAD og DR-Ks kunstquizzen, hvor han er en fast del af panelet.

Arrangeret i samarbejde med Menighedsrådet og Borgerforeningen.

Kathrien Assels

Kamila Slocinska

Da latterfabrikken lukkede
Fra idé til bog.

Foredrag af forfatter Kathrine Assels og illustrator Kamila Slocinska

Torsdag den 25. september kl. 19:30
Sct. Sørens Hus, Præstegårdsvej 3, Gl. Rye.

Kom med bag coveret og hør, hvordan børnebogen "Da latterfabrikken lukkede" er blevet til. Vi fortæller hvordan vi fik idéen, hvordan vores samarbejde fungerer, hvordan tekst og illustration mødes, hvad vi synes kendetegner den gode børnebog, hvordan humor og alvor bør gå hand i hånd - og meget mere. Undervejs viser vi illustrationer fra og læser op af vores bøger.

Arrangeret i samarbejde med Menighedsrådet.

Aage Augustinus   Sangaften med Aage Augustinus
Højskoleforstander.

Torsdag den 2. oktober kl. 19:30
Sct. Sørens Hus, Præstegårdsvej 3, Gl. Rye.

Sangaften med tidligere højskoleforstander og præst Aage Augustinus. Han er kendt som en eminent fortæller, og man kan derfor glæde sig til på bedste vis at blive ledt igennem en aften med højskolesang og levende fortælling på programmet.

Arrangeret i samarbejde med Borgerforeningen og Menighedsrådet.

Bjørn Østergaard   Katastrofen 1864
Årsager til nederlaget.

Foredrag af Bjørn Østergaard
Centerleder Historiecenter Dybbøl Banke.

Onsdag den 19. november kl. 19:30
Sct. Sørens Hus, Præstegårdsvej 3, Gl. Rye.

Kun få gange i historien har den danske stat været så tæt på udslettelse som i 1864. Den politisk nationalliberale elite red på en bølge af urealistisk selvovervurdering og førte Danmark ud over afgrundens rand. Landet overlevede men som en ubetydelig småstat i den europæiske stormagtspolitik. Danskerne valgte at glemme de smertelige dele af historien om det selvforskyldte politiske og moralske nederlag til fordel for en heroisk fortælling om den lilles kamp mod overmagten. Men hvad gik der galt, og hvad valgte danskerne at glemme?
Den næsten fortrængte historie er i de senere år igen blevet interessant for danskerne. Men nu som en anderledes fortælling om en samfundsmæssig og menneskelig katastrofe pga. uduelige politikere. Men er den nye fortælling mere sand eller bare en nem forklaring?

Interessen vil kulminere med DR's store 170 mio. kr. satsning i efteråret 2014 med en serie i 8 afsnit instrueret af Ole Bornedal. Bjørn Østergaard har været involveret i arbejdet på konsulentbasis og kan derfor fortælle om vanskelighederne ved at filmatisere denne del af danmarkshistorien.


Arrangeret i samarbejde med Menighedsrådet.

 

 
Foreslå foredragsholder.
e-mail: kontakt@udsyn.dk . UDSYN Himmelbjergegnens debatforening