UDSYN . Program 2020
UDSYN Himmelbjergegnens debatforening
UDSYN Himmelbjergegnens debatforening

Forside
UDSYN
Medlemskab
Galleri
Program 2024

Program 2023
Program 2022
Program 2021
Program 2020
Program 2019
Program 2018
Program 2017
Program 2016
Program 2015
Program 2014
Program 2013
Program 2012
Program 2011
Program 2010
Program 2009
 
UDSYNs program for 2020.Birgitte Possing   Argumenter imod kvinder

Foredrag af Birgitte Possing
dr. Phil og professor emerita i historie og antropologi.

Torsdag den 30. januar kl. 19:30
Sct. Sørens Hus, Præstegårdsvej 3, Gl. Rye.

I sin bog "Argumenter imod kvinder", der indeholder en overflod af citater fra de sidste 170 år i dansk historie, dokumenterer Birgitte Possing en håndfast tradition for at nedgøre ambitiøse kvinder i det politiske liv, i erhvervslivet, i den videnskabelige verden, i sporten, i kirken og på den kulturelle scene.

Birgitte Possing fortæller med udgangspunkt i bogen om, hvordan kvinder igen og igen bliver reduceret til mødre, bedømt på deres påklædning, udseende, erotiske udstråling eller afvist med nedladende argumenter, opfundet til lejligheden. Foredraget er en perlerække af historier, hvor kompetente kvinder bebrejdes for at gøre for lidt, for meget eller forkert. Mandens fejl er hans egen, kvindens fejl er kønnets. Argumenterne for og imod kvinders rettigheder lægges ind i små og større fortællinger om den tid, hvori de blev fremsat, og viser således den atmosfære, de blev til i, og den magtfulde magi, de havde og stadigt har.

"Det bliver stærkt underholdende og temmelig nedslående", som anmelder Lone Kühlmann har beskrevet det.

Karen Troldborg   Det triste og smukke i sorgen

Koncert af Karen Troldborg (sang) og Johanne Andersson (cello)

Torsdag den 27. februar kl. 19:30
Gl. Rye Kirke

Velkommen til koncert med sanger, klaver og cello i Gammel Rye Kirke med sorg som tema. Sangerinden Karen Troldborg går i dialog med efterladte digte fra sin mor, der døde af kræft.
En rørende samtale om sorg og kærlighed opstår mellem de to stemmer, der trodser døden og tiden. Digte og sange om solglimt, tid der får lov at gå, åkanderne i skuffen på hospitalet og om at genopvække sine døde. Det er den ærlige, menneskelige erfaring, der deles, som skaber genkendelse og gør plads til tilhørernes egne erindringer med sorg og alt det svære forbundet dermed.

Omtale: ”Det er et album om sorg, det at prøve at håndtere den, stå ved den og at kunne sige farvel og give slip. Helt almengyldige ting, som alle på en eller anden måde kommer til at skulle igennem. Sådan er livet. Det får Troldborg på utrolig flot og smagfuld vis sat lyd på”.

Asger Schnack  

Inger Christensen
Forfatterskab med særligt henblik på poesien.

Foredrag af Asger Schnack

Forfatter og forlægger.

Torsdag den 3. september kl. 19:30
Sct. Sørens Hus, Præstegårdsvej 3, Gl. Rye.

Inger Christensen (1935-2009) tilhører ikke kun den danske litteratur, men i lige så høj grad verdenslitteraturen. Hun er født i Vejle, men hurtigt blev sproget hendes "bolig". Såvel hendes nyskabende poesi som hendes originale prosa har i dag klassikerstatus.

Hør om udviklingen i forfatterskabet fra debuten med digtsamlingen Lys (1962) over hovedværkerne Det (1969), Alfabet (1981) og Sommerfugledalen (1991) til essaysamlingen Hemmelighedstilstanden (2000), med særligt henblik på poesien.

Asger Schnack har flere gange skrevet om Inger Christensens forfatterskab, som han løbende har beskæftiget sig med siden 1960’erne.

 

 
Foreslå foredragsholder.
e-mail: kontakt@udsyn.dk . UDSYN Himmelbjergegnens debatforening