UDSYN . Program 2021
UDSYN Himmelbjergegnens debatforening
UDSYN Himmelbjergegnens debatforening

Forside
UDSYN
Medlemskab
Galleri
Program 2024

Program 2023
Program 2022
Program 2021
Program 2020
Program 2019
Program 2018
Program 2017
Program 2016
Program 2015
Program 2014
Program 2013
Program 2012
Program 2011
Program 2010
Program 2009
 
UDSYNs program for 2021.Rasmus Ugilt   Krænkelser i det offentlige rum

Foredrag af Rasmus Ugilt
Filosof og forfatter.

Torsdag den 25. februar kl. 19:00
Online

I den seneste tid er krænkelser for alvor kommet på dagsordenen i det offentlige rum. Vi har set bevægelser som #metoo og Black Lives Matter, og vi har oplevet et generelt øget fokus på de krænkelser, som før har foregået i det skjulte. Samtidig er disse nybrud blevet mødt af en række forskellige modreaktioner, der er blevet hilst velkommen af nogen og afvist af andre.

Dette oplæg anlægger et filosofisk blik på den måde, vi forholder os til krænkelser. Gennem korte præsentationer af væsentlige filosofiske tilgange til spørgsmålet åbner Ugilt perspektivet op og inviterer til at se på problematikken på nye måder.

Ina Kjøgx Pedersen   Mesterlære
Et foredrag om demens.

Foredrag af Ina Kjøgx Pedersen
Journalist og antropolog.

Torsdag den 16. september kl. 19:30
Sct. Sørens Hus, Præstegårdsvej 3, Gl. Rye.

Hvad stiller man op med demens? Der er ingen helbredelse eller egentlig behandling, så det er oplagt at havne i den sorte grøft, som debatten ofte er domineret af. Efter erfaringerne og samarbejdet med sin mor, Doris og andre tidligere og nuværende demensramte i familien, kommer Ina Kjøgx Pedersen med godt nyt, der er et liv før døden. Uge for uge førte hun, med Doris’ godkendelse, logbog over de nye dage, som de to stod med, og der blev mange dage. Forudsigelige var de ikke. Nogle var svære, nogle mærkelige, nogle sørgelige, men langt de fleste var først og fremmest intense, levende og fyldt med grin.

Hør om at få vendt op og ned på sine sandheder og leveregler, da Ina kommer i en slags menneskelig mesterlære og må vænne sig til at leve med spøgelser og, ikke mindst, hør om at lære sin mor at kende i en sen alder.

Ina Kjøgx Pedersen er bla. forfatter til bogen "Drengen, der blev væk" der handler om hendes mors demenssygdom.

Kjeld Slot Nielsen  

Religion er kommet for at blive

Foredrag af Kjeld Slot Nielsen
Lektor Ph.d ved Folkekirkens Udd.- og Videnscenter og hjælpepræst i Gl. Rye sogn.

Torsdag den 14. oktober kl. 19:30
Sct. Sørens Hus, Præstegårdsvej 3, Gl. Rye.

For et par generationer siden talte forstandige og kloge mennesker om, at religionens tid var forbi. Naturvidenskabens indsigter og teknikkens nye muligheder ville overtrumfe religionernes gamle verdensforklaringer.

I dag er der ingenting, der tyder på, at religionen er på vej ud af historien. Religionen derimod vendt tilbage og sine steder i en sådan fundamentalistisk form, at det har kaldt en ateistisk modreaktion frem.

I foredraget vil Kjeld Slot Nielsen beskrive religionens genkomst ved hjælp af eksempler fra filosofien, teologien og populærkulturen og give et forsøgsvis svar på, hvad religion er, hvorfor den er kommet for at blive og hvorfor religion er for vigtig til at blive overladt til fundamentalister og ateister.

 

 
Foreslå foredragsholder.
e-mail: kontakt@udsyn.dk . UDSYN Himmelbjergegnens debatforening